Roland írta,
19 óra 45 perckor,
Thaiföld témakörben.
A hossz√ļt√°v√ļ utaz√°s egyik legnagyobb r√°kfen√©je az, hogy az ember igencsak kritikuss√° v√°lik az √ļtj√°ba ker√ľl√Ķ helyekkel kapcsolatban. Ahogy Hugh Hefnernek is egyre fiatalabb nyuszikra van sz√ľks√©ge a mereved√©shez, a vil√°gutaz√≥t is egyre kevesebb dolog hozza l√°zba, √©s hajlamos fanyalogni m√©g az olyan dolgokon is, amik m√°sok sz√°m√°ra, vagy egy m√°sik m√©rc√©vel m√©rve egy√©bk√©nt eg√©sz kellemesek. Ennek volt t√∂k√©letes p√©ld√°ja a Thai-√∂b√∂l szigetein tett n√©h√°ny napos l√°togat√°s, melynek v√©g√©n ak√°rmennyire restellem is, de egy "semmi k√ľl√∂n√∂s"-n√©l t√∂bbre nem futotta.

Az odautaz√°s √°tlagos mennyis√©g√Ľ sz√≠v√°ssal j√°rt, amir√Ķl egyr√©szt Surat Thani v√©gtelen√ľl szerencs√©tlen t√∂megk√∂zleked√©se gondoskodott (a vonat√°llom√°s ugyanis a k√∂zpontt√≥l keletre, nagyj√°b√≥l tizen√∂t kilom√©terre van, a haj√≥√°llom√°s pedig nyugatra, egy √≥r√°nyi aut√≥z√°sra), m√°sr√©szt pedig az a t√©ny, hogy a fenti v√©gpontok k√∂z√∂tt a turist√°k fuvaroz√°s√°ra szakosodott mikrobuszos nyavaj√°sok m√°r megint elj√°tszott√°k velem az egyik leg√≥csk√°bb transzfertr√ľkk√∂t, vagyis a remek√ľl hangz√≥, ellenben nem l√©tez√Ķ csatlakoz√°s tr√©f√°j√°t. Egy √≥r√°kkal k√©s√Ķbb indul√≥ komppal azt√°n csak eljutottam Ko Pha-Ngan kik√∂t√Ķj√©be, ahonnan r√∂gt√∂n az √ļtk√∂zben lefoglalt sz√°ll√°sra z√∂ty√∂gt√ľnk (a kompon ugyanis turist√°kon k√≠v√ľl szoba√ľz√©rek is utaztak).

A sziget az √©jszak√°ban meglep√Ķen √ľresnek t√Ľnt, ami r√©szben az ut√≥szezonnak, r√©szben pedig az aktu√°lis hold√°ll√°snak volt k√∂sz√∂nhet√Ķ. Ismeretes, hogy Ko Pha-Ngan a rendes √©ves szezonalit√°son t√ļl egy m√°sikkal is rendelkezik, amely a hold tel√≠tetts√©g√©hez √©s az azzal j√°r√≥ partikhoz igazodik. Ut√≥bbiak k√∂z√ľl a teliholdkor megrendezett "Full Moon Party" a legh√≠resebb, melynek sz√©ri√°ja ― b√°r err√Ķl t√∂bb legenda is kering ― √©vekkel ezel√Ķtt egy j√≥l siker√ľlt backpacker-b√ļcs√ļbulival kezd√Ķd√∂tt. Annak ellen√©re, hogy telihold idej√©n fiatalok ezrei √∂z√∂nlik el a szigetet, a k√∂ztes alkalmak k√∂zel sem ennyire n√©pszer√Ľek, a "Half Moon" √©s "Black Moon" bulik ink√°bb csak a t√∂bbedik r√≥kab√Ķr unalmas esetei. Mivel az √©n l√°togat√°som az ut√≥bbira esett, a tengerparti buliban a hihetetlen drogk√≠n√°laton, a r√©szegen robog√≥z√≥ n√©met debell√°kon, a feh√©r turistal√°nyt haj√°n√°l fogva r√°ngat√≥ thai f√©rfiakon √©s a t√Ľzzel vari√°l√≥ artist√°kon k√≠v√ľl semmi √©rdekes nem volt.

Forr√°s: Szabadl√°bon

Illetve m√©gis. Itt l√°ttam a r√©gi√≥ eddigi legjobb party-tetov√°l√°s√°t: a sok neonsz√≠nben pomp√°z√≥ s√°rk√°ny, gekk√≥ √©s egy√©b kreat√ļra k√∂z√ľl messze kiemelkedett a 7-Eleven klasszikus log√≥ja. Aki esetleg nem ismern√©: ez egy utal√°s az √©lelmiszerboltok McDonald's-√°ra, amely az Egyes√ľlt √Āllamokt√≥l K√≠n√°ig rengeteg helyen jelen van, √©s amelynek sztenderd min√Ķs√©ge, √°ruk√≠n√°lata egyfajta biztos mened√©k a megf√°radt utaz√≥ sz√°m√°ra. A l√°ncr√≥l √©rdemes elmondani, hogy boltok sz√°m√°t tekintve m√©g a Mekit is √ľbereli, neve pedig az egykori nyitvatart√°si id√Ķre utal.

M√°snap a j√≥l bev√°lt s√©ma szerint b√©relt robog√≥val tettem egy kiad√≥s k√∂rt a szigeten (csod√°k csod√°j√°ra ez√ļttal nem √°ztam el), de a kir√°ndul√°s v√©g√©re azt kellett konstat√°lnom, hogy err√Ķl a f√∂lddarabr√≥l nem csak az √©rdekess√©gek, de m√©g a sz√©p tengerpartok is hi√°nyoznak. Az al√°bbi fot√≥k kiz√°r√≥lag a t√∂rt√©nelmi h√Ľs√©g miatt ker√ľltek ide, nincs benn√ľk az √©gvil√°gon semmi kattint√°sra √©rdemes.

Kókuszrobot a sziget közepén.
Idilli √ľzem az erd√Ķ m√©ly√©n.
Pang√°s a helyi √úvegtigrisben.

Turist√°knak tartott elef√°nt, √©pp szolg√°laton k√≠v√ľl.
Még ezért a szerény látványért is sokat kellett keresgélni.
Apálykor aztán tényleg siralmas a látvány.

Robogózással szerencsére mindig meg lehet menteni a napot.
Az ominózus helyszín.
Motorszerelés mesterfokon. A bal kézben természetesen spangli figyel.
Forr√°s: Szabadl√°bon

M√°sodik √°llom√°som, Ko Samui m√°r csak m√©ret√©b√Ķl ad√≥d√≥an is t√∂bb l√°tnival√≥t tartogatott, nyilv√°n ezzel magyar√°zhat√≥, hogy erre a szigetre turist√°b√≥l hatv√°nyozottan t√∂bb jutott. Az igencsak s√Ľr√Ľn lakott nyaral√≥helyen r√∂gt√∂n az els√Ķ este visszak√∂sz√∂nt t√∂bb olyan jellegzetess√©g, melyekr√Ķl kor√°bban Thaif√∂ldet megj√°rt ismer√Ķseimt√Ķl m√°r hallottam, eddigi utaz√°saim sor√°n viszont m√©g nem volt hozz√°juk szerencs√©m. P√©ld√°ul itt l√°ttam el√Ķsz√∂r hetven√©ves fazonokat hossz√ļt√°vra l√≠zingelt, huszon√©ves thai l√°nyokkal korz√≥zni, itt tal√°lkoztam el√Ķsz√∂r a turist√°knak szervezett plasztik m√Ľsork√≠n√°lattal (elef√°ntrev√ľ, krokodilshow, t√°ncest, thai box viadal, nem is sorolom), itt gurultam v√©gig el√Ķsz√∂r massz√°zsszalonokkal, s√∂rb√°rokkal √©s √©ttermekkel szeg√©lyezett tengerparti s√©t√°nyokon (sok vend√©gl√Ķ egy√©bk√©nt az utc√°r√≥l meglep√Ķen ig√©nyesnek t√Ľnt), √©s itt volt alkalmam meg√°llap√≠tani azt is, hogy a transzszexu√°lis thai prostik val√≥j√°ban mennyire k√∂nnyed√©n beazonos√≠that√≥k.

Thaif√∂ldi sztereot√≠pia #4: A thai ladyboy k√©pes mag√°t j√≥ n√Ķnek √°lc√°zni - HAMIS. El√©g csup√°n azt megfigyelni, hogy a b√°rban ki az, aki n√Ķiesen viselkedik, √©s ki az, aki n√Ķiesnek akarja l√°ttatni mag√°t. A mozdulatok mindent el√°rulnak.

Ko Samui nyaral√≥kt√≥l hemzseg√Ķ telep√ľl√©seit, valamint ― m√°r bocs√°nat, de ― unalmas tengerpartjait l√°tva a sziget kev√©sb√© zs√ļfolt r√©szein kezdtem sz√≥rakoztat√≥ dolgok ut√°n n√©zni. √ćgy bukkantam r√° arra a mumifik√°lt szerzetesre, melynek minden bizonnyal ijeszt√Ķ szem√ľreg√©re gondos kezek egy Ray-Ban Wayfarer-t applik√°ltak, √≠gy jutottam el az anyaterm√©szet vil√°gszerte ismert pik√°ns szoborvicceihez, √≠gy motoroztam dzsungelben √ļttalan utakon (amib√Ķl olykor komplett szakaszok hi√°nyoztak), √≠gy fot√≥ztam erd√Ķ m√©ly√©n megb√ļv√≥ k√Ķfarag√°sokat, aranyozott tengerparti Buddha-szobrot, klasszikus minekvan zsebkamer√°t, vicces feliratokat, meg m√©g egy csom√≥ mindent, ami ide sajnos m√°r nem f√©rt ki. M√©g miel√Ķtt valaki megk√©rdezn√©, az elef√°nts√©t√°kat azok nevets√©ges √©s gagyi jellege miatt ignor√°ltam.

√Črtem √©n a koncepci√≥t, de ez a Blues Brothers feeling az√©rt egy kicsit er√Ķs.
Ko Samui nagypapa-szobra.
Harminc méterre ott a párja, a nagymama-szobor.

Elt√©vedtem, de √Ķ megmutatta az utat.
Száguldva itt bizony meglepetés ér.
A Titkos Buddha Kert k√Ķszobrai.

A tizenegynéhány méteres Buddha-szobor Ko Samui egyik védjegye.
Szuperkompakt digig√©pet √°llv√°nnyal haszn√°l√≥ h√ľlyegyerek minek van?
Tarbucks, mi?
Forr√°s: Szabadl√°bon

A thai szex-, √©s turistaipart j√≥l reprezent√°l√≥ szigetnek k√©t nap ut√°n intettem b√ļcs√ļt, majd egy d√©lut√°n h√°romkor kezd√Ķd√Ķ √©s m√°snap tizenegyig tart√≥ teheraut√≥s, ir√°nytaxis, kompos, mikrobuszos, stoppos √©s vonatos kombin√°ci√≥val elz√∂ty√∂gtem Bangkokig. Az √ļt egyetlen tanuls√°ga sz√°momra az volt, hogy feh√©r ember ne akarjon olyan f√Ľszerezetts√©g√Ľ tom yum levest fogyasztani, amit eredetileg thai sz√°j√≠znek sz√°ntak, mert m√©g napok m√ļlva is csilipaprik√°val fog √°lmodni.

Melyik√ľk a kakukktoj√°s?
A thai vonat √©jjeli h√°l√≥f√ľlk√©ib√Ķl...
...reggelre √ľl√©sek lesznek.
Forr√°s: Szabadl√°bon

A Thai-√∂b√∂l fenti szigeteit√Ķl teh√°t a sz√≠vf√°jdalom legkissebb jele n√©lk√ľl v√°ltam meg, ami arra volt t√∂k√©letes bizony√≠t√©k, hogy bizony m√©g egy vil√°g k√∂r√ľli utaz√°s sor√°n is akadnak "sz√ľrke h√©tk√∂znapok".HozzŠszůlŠsok
Zsolt mondta [2009.07.15. 22 óra 46 perckor]:

Szia Roland! H√©√©√©, t√©nyleg √©rezni n√©mi f√°sults√°got az √≠r√°saidb√≥l, ami persze nem is csoda... Nem is √©rtem, hogy b√≠rod az √°lland√≥ helyv√°ltoztat√°st. Pl. a honv√°ggyal hogy √°llsz? Na majd a HEGY helyreteszi a lelkivil√°god... :) Nagyon k√≠v√°ncsian v√°rom Jap√°nt √©s a Himal√°j√°t - mik√∂zben √©lvezettel olvasgatom a jegyzeteidet! Rem√©lem j√≥l vagy, az er√Ķ legyen veled! √údv, Zsolt
Zola mondta [2009.07.16. 12 óra 22 perckor]:

Bizony-bizony j√≥ adag f√°sults√°got lehet √©rezni a besz√°mol√≥idb√≥l! Arra t√∂bben is kiv√°ncsiak lenn√©nk val√≥ban, hogy hogy √°llsz a honv√°ggyal? Valaki vagy valami esetleg nagyon-nagyon hi√°nyzik? Vagy csak egyszer√Ľen elf√°radt√°l?
Roland mondta [2009.07.17. 8 óra 08 perckor]:

F√©lre√©rt√©s ne ess√©k, itt sz√≥ sincs k√∂z√∂nyr√Ķl vagy √©rz√©ketlens√©gr√Ķl, ink√°bb csak negat√≠v kritik√°r√≥l. De b√©na helyekr√Ķl csak az√©rt, mert Thaif√∂ld√∂n vannak m√©g nem kell √≥d√°kat zengeni. Bezzeg Vietn√°m! Vagy K√≠na!

Er√Ķs honv√°gy, vagy egy√©b hasonl√≥ em√≥ci√≥ nincs, persze az√©rt j√≥ lenne m√°r a csal√°ddal √©s a haverokkal is elt√∂lteni egy kis id√Ķt, vagy csin√°lgatni otthon szok√°sos dolgokat. Nagyj√°b√≥l ennyi.
Tomzol mondta [2010.10.27. 18 óra 25 perckor]:

Nagyon tetszik a blogod, hossz√ļ √≥r√°k √≥ta olvasgatom, viszont nagyon szubjekt√≠v k√©pet festett√©l Thaif√∂ldr√Ķl. Mindenhol gy√∂ny√∂r√Ľ UV sz√Ľr√Ķvel vagy kiss√© szatur√°lt k√©peket tett√©l fel, Phi-Phi-n is, erre Phanganon √©s Samuin sima, kiss√© borong√≥s k√©peket. Nem b√°nt√°sk√©nt mondom, de ezerszer jobb helyeket is tal√°lhatt√°l (szerintem tal√°lt√°l is) mind k√©t szigeten, ahol gy√∂ny√∂r√Ľbbn√©l-gy√∂ny√∂r√Ľbb fot√≥kat lehetett volna fot√≥zni. Meg√©rtem, ha nem szereted a t√ļl t√ļrist√°s helyeket, de ezeken a helyeken is, m√©g Phuketen is sz√°mos csendes √©s nyugalmas gy√∂ny√∂r√Ľ partszakasz van. Phanganon az ap√°lyos k√©pet a cs√ľcs√∂kben k√©sz√≠tetted, val√≥ban ki√°br√°nd√≠t√≥ l√°tv√°ny, f√Ķleg ha √©ppen borong√≥s id√Ķ van,viszont ott van p√°r km-rel od√©bb Had Salad, ami egy paradicsom. Nem szerintem, hanem mindenki szerint, aki j√°rt m√°r ott. Egy√©bk√©nt gratula az √ļthoz, nagyszer√Ľ lehetett az olvasottak alapj√°n.
Roland mondta [2010.10.27. 20 óra 53 perckor]:

A fot√≥kr√≥l ink√°bb azt mondan√°m, hogy ezen a k√©t szigeten egyszer√Ľen √≠gy adt√°k ki a f√©nyviszonyok. V√©gig egy szimpla Panasonic kompakttal kattogtattam, z√©r√≥ vagy minim√°lis ut√°n√°ll√≠tgat√°ssal. Had Salad-ot majd megn√©zem, ha legk√∂zelebb arra j√°rok, k√∂szi a tippet.
Tomzol mondta [2010.10.31. 20 óra 56 perckor]:

Van √ļj √ļtiterved ahova a k√∂zelj√∂v√Ķben utazol?
Ha mondandůja van...


Melyik a hťt harmadik napja?