« Előző bejegyzés


2008.08.16. RSS csatornák

Roland Ă­rta,
12 Ăłra 12 perckor,
Gépház témakörben.
Az RSS feed (vagy röviden RSS) technológia lehetõvé teszi számunkra, hogy az általunk kiválasztott weboldalakon megjelenõ hírekrõl, bejegyzésekrõl egy hírolvasó program segítségével azonnal értesüljünk.

A technológia elõnye, hogy nem kell rendszeresen végiglátogatni a számunkra fontos internetes oldalakat frissítések után kutatva. A hírolvasó program ezt elvégzi helyettünk, és azonnal jelez, ha az adott oldalon új tartalom jelent meg.

Két fontos dologra van tehát szükségünk, hogy élvezhessük az RSS elõnyeit:
  • HĂ­rolvasĂł program. Sokan a Google Reader nevĂ» szolgáltatást használják, ez minden gmail postafiĂłk mellĂ© jár, használata ingyenes. Én szemĂ©ly szerint Mozilla Thunderbird felhasználĂł vagyok. Persze rengeteg egyĂ©b megoldás lĂ©tezik a piacon. Ha kiválasztottuk a számunkra szimpatikus hĂ­rolvasĂłt, mĂ©g be kell állĂ­tanunk, hogy a program mely RSS csatornákat figyelje.
  • RSS csatornák. Ezeken keresztĂĽl tudja lehĂ­vni a hĂ­rolvasĂł program az adott weboldal adott rovatának frissĂ­tĂ©seit. Bizony, a nagyobb hĂ­rportálok rovatonkĂ©nt kĂĽlön csatornákat kĂ­nálnak az olvasĂłknak, pĂ©ldául egyet a gazdasági hĂ­reknek, egyet a belföldi hĂ­reknek, egyet a bulvárhĂ­reknek, stb. Ezeket az RSS csatornákat leggyakrabban sárga ikonokkal jelölik.
Miután a hírolvasó programba bemásoltuk a kiválasztott RSS csatornák linkjeit, nincs más dolgunk, mint hátradõlni, és bizonyos idõközönként rányomni a frissítés gombra, újabb hírek után kutatva. A megjelenõ lista elemeit a hírolvasó programban is el tudjuk olvasni, de lehetõségünk van az adott weboldal azonnali megnyitására is.

A Szabadlábon weblog két RSS csatornát kínál a látogatóknak:
  • RSS feed a bejegyzĂ©sekhez. Ezen a csatornán a legĂşjabb bejegyzĂ©sekrõl szerezhetĂĽnk tudomást. Használatához az alábbi cĂ­met kell a hĂ­rolvasĂłba másolni: http://href.hu/x/6qfp
  • RSS feed a hozzászĂłlásokhoz. Ezen a csatornán a látogatĂłk által a blogra Ă­rt kommenteket olvashatjuk. Használatához az alábbi cĂ­met kell a hĂ­rolvasĂłba másolni: http://href.hu/x/6qfq
Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandója van...


Melyik a hét harmadik napja?