Roland írta,
23 óra 12 perckor,
Ecuador témakörben.
A 2.850 méter magasan fekvõ Quito történelmi belvárosa Venezuela után ideális helyszín volt a regenerálódásra. Az enyhe (napsütéses, mégis kellemesen hûvös) idõben élmény volt felfedezni a világörökség részét képezõ óváros gyönyörûen restaurált épületeit.

Quito, óváros
Quito, óváros
Quito, óváros
Forrás: Szabadlábon

Míg a régi városrészt fõleg a lenyûgözõ atmoszféra (barokk épületek, népviseletbe öltözött helyiek, utcai rágcsaárusok, stb.) és a kihagyhatatlan gyümölcslevek miatt szerettük meg, Quito újvárosára legszívesebben a fantáziadús és hihetetlen ûrmértékekben szervírozott jegeskávék miatt emlékszünk vissza.

Ha valaki néhány napot eltölt Ecuador közel kétmilliós fõvárosában, általában felmegy a környezõ hegyoldalak valamelyikére is. Jó turistaként mi sem tettünk másként: az El Panecillo tetejérõl* vettük szemügyre az alattunk elterülõ várost, a fölénk tornyosuló La Virgen de Quito szobrot (vigyázat, cloud porn!), valamint a bennünket körülvevõ vulkánokat. Az összhatást Vladimir Minakov fotója egész jól érzékelteti.

*Bár az indulás elõtt megfogadtam, hogy az út során nem gyûjtök majd szuveníreket, ezen a helyen mégis elgyengültem: megvettem a kaland elsõ hûtõmágnesét, amely egy ecuadori népviseletbe öltözött hölgyet ábrázol, fekete hajfonattal és virágcsokorral. Kérdés, hogy az összes eddigi lokációról hogyan tudok majd beszerezni egyet-egyet, visszamenõleg?

Az ecuadori szegénységbõl (egyes statisztikák szerint az ország lakosainak 60-70 százaléka a szegénységi küszöb alatt él!) egyébként Quito központi részein mit sem érezni, fejlett az infrastruktúra (a troli különösen kulturált), tisztaság honol az utcákon, a békére pedig számos rendõr vigyáz. A külsõ kerületekben már más a helyzet, de erre mi is csak egy Quitoban tett újabb látogatás során jöttünk rá (lásd néhány bejegyzéssel késõbb).

Ecuador fõvárosában tehát fenemód jól éreztük magunkat. A gyenge bázis (Manaus, Caracas) után kellemes idõben, kellemes helyeken járkálni valódi felüdülés volt, ráadásul a rendkívül alacsony árszínvonal még egy viszonylagos jólétet is lehetõvé tett számunkra (értsd: elõször éreztük magunkat jómódú turistának az utazás során).

Négy napnál többet azonban nem szánhattunk Quitora, így december 11-én délelõtt vettünk két buszjegyet Bañosba, az ötezer méter magas Tungurahua sztratovulkán lábánál fekvõ városkába.Hozzászólások

Erre a cikkre olvasói visszajelzés még nem érkezett.
Ha mondandója van...


Melyik a ht msodik napja?