Roland írta,
18 óra 55 perckor,
√Ėsszefoglal√≥k t√©mak√∂rben.
Legut√≥bbi r√©gi√≥s √∂sszefoglal√≥nk arr√≥l sz√°molt be, hogy hogyan √©s milyen √ļtvonalon jutottunk el a d√©l-amerikai kontinensr√Ķl Ausztr√°li√°ba. A Brisbane-Sydney viszonylatot k√°r lenne t√ļlragozni, annak viszont √©rdemes p√°r bekezd√©st szentelni, hogy mi is t√∂rt√©nt Ausztr√°lia √©s K√≠na k√∂z√∂tt.

Forr√°s: Google Maps, Szabadl√°bon

R√∂viden annyi, hogy k√∂zel h√°rom h√≥nap alatt, egy j√≥l kitaposott turista√∂sv√©nyen haladva v√©gigh√°tizs√°koztam D√©lkelet-√Āzsia f√©l tucat orsz√°g√°t Indon√©zi√°t√≥l Vietnamig.

D√©lkelet-√Āzsia megismer√©s√©t alapvet√Ķen k√©tf√©le m√≥don lehet elkezdeni: l√°jtosabb √°tmenettel egy olyan metropoliszban mint mondjuk Kuala Lumpur, vagy durr-bele m√≥don, p√©ld√°ul Dzsakart√°ban. Az √©n √ļtvonalamb√≥l ez ut√≥bbi ad√≥dott, amit egy√°ltal√°n nem b√°ntam, mert a mark√°ns k√∂rnyezetv√°ltoz√°s nagyon is j√≥t tett az utaz√°s lend√ľlet√©nek. A kor√°bbiakt√≥l elt√©r√Ķ arcberendez√©sekb√Ķl, √≠zekb√Ķl, k√°oszb√≥l ny√ľzsg√©sb√Ķl √©s szok√°sokb√≥l b√Ķd√ľletesen sok er√Ķt lehetett mer√≠teni. Annyit, hogy a r√°k√∂vetkez√Ķ heteket, de ink√°bb h√≥napokat f√ľlig √©r√Ķ vigyorral toltam v√©gig. Ehhez persze az is hozz√°j√°rult, hogy nagyj√°b√≥l ekkorra siker√ľlt levetk√Ķzni azokat a r√©gi, rossz beidegz√Ķd√©seket, amik a kor√°bbi √©vek tapos√≥malmaiban ragadtak r√°m √©s amelyek az utaz√°s els√Ķ hat h√≥napj√°ban bizony g√°tolt√°k a teljes felold√≥d√°st. Ijeszt√Ķ, hogy k√∂zel hat h√≥nap idill kellett az "ultimate freedom" √©rz√©s meg√©l√©s√©hez, meg ahhoz, hogy az ember ne a c√©lt hajszolja, hanem mag√°t az utat √©s a pillanatot √©lvezze.

Teh√°t miut√°n p√°r napig tart√≥ semmittev√©ssel felt√∂lt√Ķdtem Indon√©zia f√Ķv√°ros√°ban, elindultam a j√°vai civiliz√°ci√≥ b√∂lcs√Ķj√©t jelent√Ķ Jogjakarta fel√©, ahonnan a kihagyhatatlan l√°tv√°nyoss√°gok felkeres√©se ut√°n egyb√Ķl csavartam tov√°bb a J√°va keleti sz√©l√©n fekv√Ķ Bromo vulk√°nhoz. Sajnos id√Ķm sz√Ľk√∂ss√©ge ennek a keletre tart√≥ v√°gt√°nak az ezerarc√ļ Balin v√©get vetett, ahonnan az indon√©z szigetvil√°g egy m√°sik szeglet√©be, Szum√°tr√°ra katapult√°ltam. A vil√°g leg√Ķr√ľltebb t√∂megk√∂zleked√©s√©nek kipr√≥b√°l√°sa ut√°n ejt√Ķztem p√°r napot a Toba-t√≥ partj√°n, majd turistav√≠zumom lej√°r√≥ √©rv√©nyess√©g√©t konstat√°lva Medanb√≥l tov√°bb√°lltam Szingap√ļrba. Az Indon√©zi√°ban elt√∂lt√∂tt egy h√≥nap sajnos √©pp csak arra volt el√©g, hogy nagyon megszerettesse velem az orsz√°got. Indon√©zi√°ban az "ide m√©g vissza k√©ne menni" list√°m Chile √©s Bol√≠via ut√°n √ļjabb elemmel b√Ķv√ľlt.

Szingap√ļr p√°r napos megl√°togat√°sa egy√°ltal√°n nem szerepelt az el√Ķzetes √ļtitervben. A szedett-vedett √©s helyenk√©nt igencsak nyomor√ļs√°gos Indon√©zi√°ban elt√∂lt√∂tt hetek ut√°n Szingap√ļr csillog√°sa m√©gis kimondottan j√≥l esett, a hostelben k√∂sz√∂nt√Ķ magyar szavakr√≥l m√°r nem is besz√©lve. √Ėr√∂m√∂mbe mind√∂ssze akkor vegy√ľlt n√©mi √ľr√∂m, amikor a v√°ros√°llam √ľzleti negyed√©ben s√©t√°lgatva azon j√°rt az eszem, hogy bizony ennek a felh√Ķtlen l√°bl√≥gat√°snak v√©ge lesz √°m egyszer, azt√°n √©n is mehetek vissza a balettbe ugr√°lni.

Az Oroszl√°nv√°rosb√≥l egyenesen Kuala Lumpurba buszoztam, de m√©g miel√Ķtt belemer√ľltem volna Malajzia f√Ķv√°ros√°nak k√∂zepesen √©rdekes vil√°g√°ba, kimentem a sepangi versenyp√°ly√°ra szupersportkocsikat szpottolni. D√©lkelet-√Āzsia egzotikus nev√Ľ metropolisz√°nak gatyarohaszt√≥ meleg√©b√Ķl Cameron Highlands h√Ľs kl√≠m√°j√°ba menek√ľltem, amikor pedig siker√ľlt betelni a tea√ľltetv√©nyek mesebeli l√°tv√°ny√°val, od√©bb√°lltam Penang k√≠nainak hat√≥ sziget√©re. Malajzi√°ban k√©t teljes hetet sem t√∂lt√∂ttem el; D√©lkelet-√Āzsia megl√°togatott orsz√°gai k√∂z√ľl sz√°momra ez volt az egyetlen, ami nem igaz√°n mozgatott meg.

K√∂vetkez√Ķ √°llom√°som m√°r a thai hat√°r t√ļloldal√°n, az Andam√°n-tenger partj√°n fekv√Ķ Krabi v√°ros√°ban volt. Rai Leh nyugis partszakaszai √©s Phi Phi az√ļrk√©k √∂blei ut√°n Phuket konzumer-sziget√©re haj√≥ztam, ahonnan egyenesen a Mal√°j-f√©lsziget keleti oldal√°ra buszoztam. Ennek az utaz√°snak kett√Ķs c√©lja volt: egyr√©szt megtudni, hogy a Thai-√∂b√∂l felkapottabb szigetei verik-e az Andam√°n-tenger l√°tv√°nyvil√°g√°t (nem), m√°sr√©szt pedig el√©rni azt a Ko Pha Ngan-i rendezv√©nyt, amit a vil√°g legink√°bb Half Moon Party n√©ven ismer. A thai szigetek nyugalma √©s egyszer√Ľs√©ge ut√°n furcsa volt egy olyan vil√°gv√°rosban √©bredni, amelyben a toronyh√°zak k√∂z√∂tt t√∂bb szint magasan aut√≥utak kavarognak, a bev√°s√°rl√≥k√∂zpontokban egym√°st √©rik a Louis Vuitton √©s Gucci-m√°rkaboltok, az ember feje felett l√©gkondis metr√≥szerelv√©nyek robognak, az utc√°kon torl√≥d√≥ kocsisorok pedig folyamatosan dudasz√≥t√≥l hangosak. Bangkok k√∂rny√©k√©nek nevezetess√©gei k√∂z√ľl az √Ķsi f√Ķv√°ros, Ajutthaja √©s a Kwai foly√≥ra √©p√ľlt h√≠d t√Ľnt a leg√≠g√©retesebbnek, √≠gy ezekhez tettem egy-egy r√∂videbb l√°togat√°st a kambodzsai nyomor el√Ķtt.

D√©lkelet-√Āzsia Bol√≠vi√°j√°ba meg√©rkezni m√°r √∂nmag√°ban is kalandsz√°mba ment, √©s akkor m√©g a vil√°g nyolcadik csod√°j√°t, Phnompen √©jszakai √©let√©t, vagy a V√∂r√∂s Khmerek borzalmait nem is eml√≠tettem. Kambodzs√°b√≥l m√°sf√©l h√©t ut√°n j√∂ttem el; egyr√©szt kezdett elegem lenni a sz√©ls√Ķs√©gekb√Ķl, m√°sr√©szt pedig izgatta sz√≠vem a Vietnamr√≥l olvasott tengernyi dics√©ret.

√Čs val√≥ban, Kambodzsa ut√°n k√©t felh√Ķtlen h√©ten kereszt√ľl csemeg√©ztem a vietnami turizmus sv√©dasztal√°r√≥l. Az ezerhatsz√°z kilom√©ternyi tengerparttal b√ľszk√©lked√Ķ √©s forr√≥ nyarakkal k√≠nz√≥ orsz√°gb√≥l el√Ķsz√∂r Saigont motoroztam be kereszt√ľl-kasul, azt√°n k√∂vetkezett a Mekong delt√°ja, Mui N√© d√Ľnerengetege, Vietnam Szentendr√©je, Hanoi pezsg√©se, a Ha Long-√∂b√∂l messze f√∂ld√∂n h√≠res l√°tv√°nyvil√°ga, b√ļcs√ļz√≥ul pedig Sapa hegyvid√©ki lakosainak kedves egyszer√Ľs√©ge √©s bar√°ts√°goss√°ga.

Amint az a fentiekb√Ķl is l√°tszik, h√°rom h√≥napnyi utaz√°st D√©lkelet-√Āzsi√°ban nagyon k√∂nnyed√©n tele lehet pakolni v√°ltozatos programokkal. Olyannyira, hogy ennyi id√Ķ alatt j√≥ p√°r orsz√°gba √©s orsz√°gr√©szbe √©n bele sem tudtam szagolni. Azt nagyon sajn√°ltam, hogy kimaradt Mianmar √©s vele egy√ľtt Bagan romjai, a Popa-hegy, Mandalay √©s a burmai vid√©k. Hasonl√≥an elszomor√≠tott, hogy a F√ľl√∂p-szigetek elmaradott, zegzugos szigetvil√°g√°ba sem tudtam ell√°togatni, nem utaztam filipp√≠n√≥ Jeepney-ken √©s nem is kacsintottam √∂ssze bizarr koboldmakikkal. Laosz, Brunei √©s Kelet-Timor √°tugr√°s√°ba szerencs√©re m√°r nem volt ennyire neh√©z belet√∂r√Ķdni.

F√∂ld k√∂r√ľli utaz√°som soha meg nem √≠r√≥d√≥ k√∂nyv√©ben D√©lkelet-√Āzsia egy k√ľl√∂n fejezetet √©rdemelne, mert a r√©gi√≥ gy√∂keresen elt√©r mindatt√≥l, amit kor√°bban K√∂z√©p-Amerik√°ban, D√©l-Amerik√°ban, a Csendes-√≥ce√°n szigetein vagy Ausztr√°li√°ban tapasztaltam. D√©lkelet-√Āzsia egzotikuss√°ga, ny√ľzsg√©se, kisz√°m√≠thatatlans√°ga √©s olcs√≥s√°ga nekem kimondottan tetszett, tal√°n a forr√≥s√°g √©s a magas p√°ratartalom miatti √°lland√≥ izzad√°s, na meg a cs√≥t√°nyinv√°zi√≥ volt az, amit ebb√Ķl a h√°rom h√≥napb√≥l el tudtam volna feledni. A t√∂rt√©neti h√Ľs√©g kedv√©√©rt m√©g elmondan√°m, hogy az utaz√°s ezen szakasz√°t a kor√°bbiakt√≥l elt√©r√Ķen egyed√ľl toltam v√©gig, lesz√°m√≠tva azokat az alkalmi t√°rsul√°sokat, amiket m√°s h√°tizs√°kosokkal, n√©h√°ny nap erej√©ig improviz√°ltam.

V√©g√ľl n√©gy dolog, amit legk√∂zelebb D√©lkelet-√Āzsi√°ban m√°shogy kell csin√°ljak:
  • sokkal m√©lyebbre mer√ľlni a helyi konyha v√°ltozatos √≠ztenger√©ben,
  • m√©g t√∂bbet utazni b√©relt robog√≥n vagy egy√©b, motoriz√°lt k√©tkerek√Ľn,
  • t√∂bb id√Ķt sz√°nni a r√©gi√≥ elmaradottabb szegleteire,
  • tizedszerre sem meglep√Ķdni azon, ha idegen kezek az ember nap √°ltal sz√Ķk√≠tett haj√°t, k√©z- vagy l√°bsz√Ķrzet√©t k√≠v√°ncsian, k√©rd√©s n√©lk√ľl tapogatni kezdik.
HozzŠszůlŠsok
Ze mondta [2010.07.16. 13 óra 44 perckor]:

√Ėr√ľl√∂k, hogy megint √≠rt√°l. M√°r nagyon v√°rtam √©s v√°rom a k√∂vetkez√Ķt is.
Ha mondandůja van...


Melyik a hťt hatodik napja?